TERAPIJSKI ULTRAZVUK:

Ultrazvuk se u fizikalnoj terapiji u prvom redu koristi kao terapijsko sredstvo.Najvažnije djelovanje mu je toplinsko.Mehanička se energija u tkivima kroz koje prolazi ultrazvuk pretvara u toplinu i to posebno na mjestima gdje dolazi do refleksije ultrzvuka,a to je granica između mekih tkiva i kosti.Trajanje aplikacije je 5-10 min.Ne primjenjuje se na strukture središnjeg živčanog sustava,područje srca i gravidni uterus.Indikacije :kalcifikacija u muskulaturi ramena,kontrakture zglobova,upale tetiva,spazma mišića,upala sluznih vreća u zglobovima,degenerativne promjene na zglobovima,uganuća,bolna stanja kralježnice.

ELEKTROTRAPIJA:

Elektroterapijom postižemo TOPLINSKI učinak,ANALGETSKI jer stimuliranjem živčanih vlakana zaduženih za smanjenje boli,STIMULIRANJE oštećenih živaca,kao i POVEĆANJE ATROFIRANE MUSKULATURE i ANTTIEDEMATOZNI učinak.Razlikujemo nekoliko procedura elektroterapije:

TENS -transkutana nervna stimulacija.za smanjenje boli i akutnih stanja.Indikacije:postoperativna bol,križobolja,artoza i artritis,bol neuralnog porijekla,glavobolja.

GALVANIZACIJA -liječenje istosmjernom strujom

INTERFERENTNE STRUJE -srednje frekventne struje.Indikacije: otekline i upale,povećanje lokalne cirkulacije,upalne reumatske bolesti,sportske ozljede,bolna stanja kralježnice.Metal nije kontraindikacija ovoj proceduri!

DIJADINAMSKE STRUJE -niskofrekventne strruje za postizsnje analgezije i antiedematozno djelovanje,povećanje lokalne cirkulacije.
Indikacije:artroze,artritis,cervikalni i lumbalni sindromi,radikulopatije,neuralgije,distorzije,kontuzije,subluksacije,Sudekov sindrom,kontrakture zglobova.

MIŠIĆNA ELEKTROSTIMULACIJA -koristimo za podraživanje motoričkih i osjetilnih živaca u smislu pojačavanja mišićne kontrakcije.Indikacije:oštećenje mišićno-koštanog sustava

ELEKTOSTIMULACIJA ŽIVCA -stimulacija živčanih vlakana u slsučaju periferne kljenuti(pareza n.facialisa .pareza n.peroneusa)

DEKOMPRESIJSKA TERAPIJA:

Dekompresijska terapija kralježnice je uspješna ne operativna procedura za uklanjanje boli i smanjivanje pritiska na neuralne strukture ,intervertebralne diskove,te povećanje mobilnosti malih zglobova kraljeznice(faseta).Indikacije:hernija diska,bulging (ispupčenje diska),lumboishialgija,trnci u rukama i nogama,glavobolja i vrtoglavica,tinitusa,degenerativne promjene na zglobovima,degenerativne promjene diska,spondilolisteze.

MASAŽA:

Masaža se koristi za otklanjanje bolova u mišićima,tkivima,ligamentima i tetivama.Najvažniji učinak je poboljšanje cirkulacije.Potiče se stvaranje nove upale u tkivu, na taj način se dovodi svježa krv koja obnavlja oštećeno tkivo .Smanjenim spazmom rasterećujemo okolne koštane strukture i povećavamo pokretljivost lokomotornog sustava.

KINESIOTAPING:

Kinesiotaping je metoda kojom se 1. poboljšava funkcija mišića npr,kod rupture, 2.poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina kad kod oštećenog tkiva dolazi do izljeva tekućine u određeom prostoru, 3.redukcija boli jer ljepljenem trake potiče se podražaj na mehanoceptore na koži.Nastali signal preko njih stiže u leđnu moždinu i aktiviraju se stanice za kontrolu u moždanom deblu i time se smanjuje jačina osjećaja boli. 4.Podupiranje funkcije zgloba jer se ljepljenjem utječe na mišini tonus i tako se korigira ravnoteža u mišićnim grupama.

MAGNETOTERAPIJA:

Elekromagnetsko polje djeluje na razini stanice i na taj načini djeluje na cijeli organizam tako da ima protuupalno djelovanje,smanjuje osjećaj boli,smanjuje otekline,poboljšava oksigenaciju tkiva,poboljšava metabolizam,poboljšava protok limfe i krvi,stimulira regeneraciju tkiva,onavlja koštano tkivo,smanjuje tonus spastičnih mišića i stimulira imunološki sustav.Prednosti su što ubrzava zaraštavanje kostiju nakon prijeloma,moguća primjena i za vrijeme gips imobilizacije i moguća je primjena kod postojanja metala u tkivu.

SUHA PUNKCIJA ILI DRY NEEDLING:

Suha punkcija je nova metoda u fizikalnoj terapiji i koristi se za tretiranje miofascijalnog bolnog sindroma.Trigger točke na mišićima se palpiraju i ubadanjem akupukturnih igala stimuliraju se zacjeljujući procesi mekih tkiva,fascija mišića,tetiva,ligamenata.Cilj je smanjenje boli,vraćanje noramalnog tonusa mišića i povećanja pokretljivosti.Indikacije:bol u vratu,bol u leđima,tendinitis,spazam mišića,išijas,istegnuća mišića,fibromialgija,teniski lakat.
Samo ubadanje igala nije bolno,zdrav i funkcionalan mišić neće reagirat na postavljanje igala,samo onaj bolan kojem je narušena funkcija.

LIMFNA DRENAŽA:

Limfa je tekućina koja kola ljudskim organizmom putem limfnih žila i čvorova.Limfne žile su tanke ,a za potisak koji gura tekućinu prema srcu koriste energiju rada mišića, kao što to većinom koriste i vene.U određenim slučajevima moze doći do većeg ili manjeg zastoja limfe.Karakteriziran je otokom jednog dijela ili cijelog ekstremiteta koji je tvrd na dodir.U praksi se radi manuelna i aparaturna limfna drenažaManuelna se izvodi laganim pokretima i blagim pritiskom.Trajanje drenaže je oko sat vremena ,a i duže .Aparati drenažu čine upuhivanjem zraka u manšete ,te na taj način guraju limfu prema srcu.

KALTENBORN-EVJENT PRISTUP:

Manualna terapija po ovom konceptu dio je mišićnokoštane fizijatrije.Takav pristup sastoji se od specifičnog pregleda i terapije zglobova,mišića i perifernih živaca.Pregled započinje diferencijalnim pregledom struktura koje mogu ograničiti pokret.To su zglobovi ,mišići i živci.Kad se problem pronađe radi se mobilizacija i stabilizacija ovisno o mobilnosti strukture.Mekotkivne tehnike uključuju frikcijsku masažu,funkcionalnu masažu,istezanje preko postizometrične relaksacije.Dekomoresija na živcu izvodi se trakcijom ,odnosno otvaranjem kanala.
Cilj je povećati pokretljivost zgloba i smanjiti kompresiju na živac.

NEURODINAMIKA:

Neurodinamika je specijalno područje fizioterapije koji se bavi diferencijalnom dijagnostikom mišićnokošanih od bolova uzrokovanih oštećenjem donjeg motornog neurona,te terapijom perifernog živčanog sustava.Neurodinamski testovi su pokreti ekstremiteta i trupa koje fizioterapeut pasivno izvodi.Svrha terapije je gibanje perifernih živaca te mobilizacijom okolnog mišićnokoštanog tkiva je poboljšanje funkcije perifernih živaca.